28 Ocak 2010 Perşembe

BABEL



Önceki gün "Babil Efsanesi" den söz edip, dün gece televizyonda BABEL filmine rastlamam hoş bir tesadüf oldu.Çok beğendiğim bir yönetmen olan Alejandro González Iñárritu'nun bu filmini yaklaşık 4 sene önce sinemada izlemiştim.

Iñárritu, Babil Efsanesi'nden yola çıkmış ve bu efsaneyi günümüze çok iyi uyarlamış.Yanlış anlamaların, ön yargıların, peşin hükümlerin neden olduğu küresel iletişim sorununu bireysel kesitlerle anlatmış.Küreselleşen dünyamızda, Fas'ın derinliklerinden San Diego'nun sınır çöllerine, Meksika'dan Japonya'ya, ispanyolca, arapça, japonca farklı hikayelerin yaralayıcı, ürpertici seyri...

Film konu olarak, Fas'a tatile giden Amerikalı bir çiftin başına gelen bir olayı, bu çiftin çocuklarının Meksika'da yaşadıkları başka bir olayı ve Japonya'dan bir hikaye ile birleştiriyor.Kurgusu, müzikleri, sesleri, sağır sessizlikleri, acele etmeyen anlatımı ve oyunculukları ile beni yeniden etkiledi BABEL...

21 yorum:

komançi dedi ki...

bu film ilk izlediğimde dayanamayıp ifilmin son sahnelerinden bazılarını izlememiştim. aylarca çocukların çölde bulunamadığını sandım ve kahroldum ta ki başka izleyen bir arkadaşım bana söyleyene kadar :)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Çok çarpıcı bir filmdi değil mi sevgili komançi..Bende isyanlar durumunda izlemiştim.

buraneros dedi ki...

Benim o yılki oscar adayımdı. Fakat henüz köstebek'i izlememiştim:) Özellikle Japon kızın diskodaki duyamama halini (filmi sessizliğe gömerek)vurguladığı sahne işitememenin ne olduğunu anlamak adına çok vurucuydu.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

köstebek 'te çok iyi filmdi buraneros,leonardo di caprio'nun vurulduğu sahnede hafif bir şok yaşamıştım:)ama babel birçok açıdan beni çok etkileyen bir film olmuştu.gerçektende disco sahnesi çok iyiydi.

komançi dedi ki...

köstebekte bende o sahnede şok olmuştum! birde ilk köstebek filmi var johny deep ve alpacino nun oynadığı . izlemediyseniz tavsiye ederim.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

hayret bir johny deep hayranı olarak nasıl izlememişim o filmi :)Tavsiyen dikkate alındı komançi :)

Hamiyet dedi ki...

Bir çok ödüller alan bir filmdi, severek izlemiştim.

Adsız dedi ki...

Efendim, merhabalar: Bu film ile tesadüfen akşam ben de "TNT" kanalında karşılaştım ama tam izleyemedim. Benim de bu yine TV'de ikinci izleyişim olmasına rağmen, filmin Japonya'da ki bağlantısı sadece Fas'ta o iki çocuk tarafından otobüse ateş edilen tüfeğin sahibinin bir Japon olması mıydı? Orasını Pek anlayamadım.

Ama sizin de dediğiniz gibi güzel bir filmdi.

Bu güzel filmin konusunu bloğunuzda bizimle paylaştığınız için size çok teşekkür ederim.

En güzele emanet olun ve sağlıcakla kalın.

bilge dedi ki...

izlediğim ve beni çok geren bir filimdi ama severek merakla izledim sevgiyle..

gülsen VAROL dedi ki...

Ben film kritiği yapmak istemiyorum sevgili dalgaları aşmak...
İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar, kendileri gibi buldukları, kendilerine yakın gördükleri, kendilerinden daha fazla duyarlı olan, kendi hissettiklerini paylaşan insanları buluyorlar..
Yani sözün özü, ben seni .. yazdıklarını .. paylaştıklarını kendime çok yakın buluyorum ve iyi ki tanıdım seni diyorum..

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Çok çarpıcı,çarpıcı olduğu kadar
oyuncuların gücü çarpıcıydı.

Saygılarımla,

Dalgaları Aşmak dedi ki...

@ sevgili hamiyet ,beğenilmeyecek ,etkilenmeyecek bir film değil di..aynı düşünceleri paylaşıyoruz.

@Bilge'ciğim benden de sevgiler..

@Recep bey,görünen tek bağlantı oydu ama japon kızın sağır olması ayrıntısı,sadece onun değil herkesin sağır olduğunu simgeliyordu bence.Kimse kimseye derdini anlatamadı.Ben teşekkür ederim sağlıcakla kalın.

@ Çok teşekkür ederim sevgili hasretsenfonileri

@Evet JİVAGO oyunculuk müthişti filmde.Brad Pitt'in en iyi oyunculuğuydu bence.Gerçi Soysuzlar çetesi'ndede çok iyiydi:)

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Aynı fikirlerede olduğumuzu müsadelerinizle beyan ederim efendim........

Saygılarımla,

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Hay Allah ben nasıl kaçırdım! Neyse inşallah bir daha ki sefere.

Sevgilerle.

aslan dedi ki...

Bu güzel paylaşım için teşekkürler.

Dostlukla..

beenmaya dedi ki...

hani hep unuttuğumuz, gözardı ettiğimiz bir gerçek var ya; aynı gökyüzünün altında hayatlarımız, öykülerimiz birbirine görünmeyen bağlarla bağlı ya aslında işte bunu bize tekrar hatırlatan harika bir filmdi...

Zeugma dedi ki...

Çobanyıldızım gibi ben de çok üzüldüm.Keşke önceden bilip izleyebilseydim..

Ama canım,biliyorsun ben başka bir film izliyordum. Konusu hiç aratmadı :)) Yine de yazdım kafama, izleyeceğim bu filmi..

Sevgilerimle...

HURDACI dedi ki...

izledim etkileyici film,hala dvd arşivimde var,Alejandro Gonzalez Inarritu'nun Amores Perros filmi de çok iyi tavsiye edilir :)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

@ Çok güzel açıklamışsın sevgili benmaya

@ Ah bilmezmiyim Zeugma'cığım :)))

@ Hurdacı İnnaritu hayranı olarak üçlemesini izledim elbette :)Amores perros üç kez izlendi:)Bu yakınlarda 21 gramı tekrar izlemeyi düşünüorum :)

Bu arada hoşgeldin :)

beste dedi ki...

babil cok guzel filmdi gercekten. Insanlarin hayatlarinin kesismesi, gecisler cok carpici bir sinema dili var innaritu'nun, 21 gr da unutlmazdi.

f.ferdi durusulu(günesinoğlu) dedi ki...

etkilendiğim ender filmlerden biridir , farklı yaşamların birbiri üzerindeki etkileri, bir film de böyle güzel anlatılabilirdi..

sağlıcakla