11 Kasım 2011 Cuma

BAKÜ – BAKI ( Rüzgarın şehri )




5 Kasım günü Azerbaycan Hava yolları ile Bakü ‘ye Doğru yola çıktık. 2.5 Saaatlik bir yolculuktan sonra, ismini bad-ı kübra’dan alan , daima esen Bakü’deydik. Akşam saati vardığımız için,Hazar kıyısında bir gezinti, bir şehir turu ve akşam yemeğinden sonra evdeydik.



Ertesi sabah kaltığımızda bizi bir sürpriz bekliyordu.Tipi,boran ortalık…Doğru dürüst kar yağmayan şehir bizi karla karşıladı.Bir de buna Bakü’nün rüzgarı eklenince burnumuzu çıkartamadık dışarı.Bütün günü evde geçirdikten sonra akşamüzeri soluğu bir gürcü restoranında aldık. Khinkali, haçapuri,isimlerini şu anda hatırlamadığım leziz et yemekleri ve mükemmel ev şarabı … Ancak masayı silip süpürdükdükten sonra fotoğraf çekmek aklıma geldi.

Ertesi gün artık Bakü sokaklarındaydık. First Lady’nin Paris’e benzetmek istemesi nedeniyle, şehir merkezindeki bütün binalar beyaz bakü taşıyla restore edilmiş. Sovyet döneminden kalma binalar muhteşemdi. Hele ki gece… Bakü’nün merkezi geceleri gündüze göre çok daha güzel. Temizlenmiş yenilenmiş tüm eski binalar ışıklandırılıyor.Hem de çok estetik bir şekilde.Işıl ışıl bir kent merkezi…
Şehrin hertarafı birbirinden güzel park ve bahçeler ve heykellerle dolu.Ama ne yazık ki hertarafta da 20-25 katlı inşaatlar yükseliyor.







Şehrin merkezi, bir yaya bölgesi olan, restoranların, mağazaların, cafelerin yer aldığı Targovi.Bütün türk markalarına burada rastlıyorsunuz. Birde Park Bulvar adında bir Avm leri var ,orasıda aynı şekilde. Yani hiç yabancılık çekmiyorsunuz.
Akşam bir azeri restoranındaydık.bizden pek farklı değildi.Et ağırlıklı bir mutfak kebab ve ızgara…Votka içilmesi konusunda ısrarcı olsa da şef garsonumuz, tercihim rakıydı.
Oldukça pahalı bir şehir Bakü. 1 manat= 1 euro, paraları kıymetli. Alışveriş için özel birşeyleri yok.Hayatları petrol . Ama bir hediyelik eşya dükkanında Lenin’in eski bir büstünü gördüm aldım.Dünya… nerden nereye…





Devlet mezarlığı sanki bir açıkhava heykel müzesi gibiydi. Sanatçıların, ileri gelen kişilerin mezarları birer sanat eseri sanki. Biraz ileride ise Shahidlar Xiyabani (Şehitler Mezarlığı) var. Azerbaycan’da şehit olan Türk askerlerin anıt mezarı ile Türk Diyanet Vakfı’nın yaptırdığı cami de bu noktada.





Şehrin en ilginç yerlerden biri Icari Şahar (İçeri Şehir) dedikleri tarihi ve turistik kısım. Dar sokaklarında çok güzel evler, camiler ve kervansaraylar var. Etrafı surlar ve kulelerle çevrili. İçeri Şehir’de Şirvan Şah Sarayı…Aşağı doğru yürüdüğünüzde Kız Kalesi’ne varıyorsunuz.




Müzeler galerilerde gezildi tabii. Modern Sanatlar Müzesi’ne hayran kaldım ve Mikail Abdurahmanov’un resimlerine…





Hava şartları nedeniyle Bakü dışındaki milattan önce 3-1’inci bin yıllara ait arkeolojik yerlere gidemedik.Umarım baharda bir yolculuk daha yapar oralarıda gezerim.
Salamat qalın. Görüşərik.




10 yorum:

Ecehan dedi ki...

Bilsen ne kağar gözel bir yazı ohudum, salamatla galasın...

İ.x.İ.r dedi ki...

seni çok özlemişim..

ÇOBAN YILDIZI dedi ki...

Gitmiş kadar oldum :)Teşekkürler!

Zeugma dedi ki...

Çok şahane bir gezi olmuş.
İyi ki gitmiş, iyi ki paylaşmışsın sevgili Bedişciğim.
Fotoğraflar da pek yahşi :))
Teşekkürler, sevgilerr...

Adsız dedi ki...

ah ahhh..nasıl da özlemişim bakü'yü..ben bıraktığımda avm yapım aşamasındaydı,sahili de yeniliyorlardı...fotograflayan elleriniz dert görmesin..

f.ferdi durusulu(günesinoğlu) dedi ki...

Değerli büyüğümün öncelikle geçmiş bayramını yürekten kutlarım (:

harika bir gezi olmuş (:

sağlıcakla (:

Esin Bozdemir dedi ki...

Amannn Bakü külək'lerin İstanbul'a qədər geldi.. xoş gəldin sevgili bedişciğim:) hem məlumat hem de fotoğrafları men çox gözəl bulmuşam, bunun için təşəkkür ederim...sevgilerimle...

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Gideceklerim listesinde ancak yeterli turizm alt yapısının yok olması ve her yerde rüşvet istenmesi gibi korkutucu olaylar anlatıldığı için şimdilik erteliyorum. İlgiyle izledim.

ruma dedi ki...

Hello, Dalgaları Aşmak.

 Lovely and sweet your works !!
 with awe inspiring...

Thank you World-wide LOVE and, encouragement.

The traditional celebration, with kimono infants.

Japanese colored leaves, in heartwarming space.

The prayer for all peace.

Have a good weekend.
Greetings.
From Japan, ruma ❀

bilge dedi ki...

birlikte ne zaman gidiyoruz sevgili can dostum..