21 Ekim 2010 Perşembe

Yaşamaya Değer...



Uzun zamandır izlediğim en iyi, en dokunaklı, en insancıl film "Yaşamaya Değer".Muriel Barbery’nin(maalesef hiç tanımadığım bir yazar) çok satan romanı “L’Elégance du Hérrison”dan uyarlanmış.Az sözle çok şey anlatan, içine sürüklendiğimiz manevi yoksulluğun zaaflarını ortaya çıkaran bir film.Paris’te dış dünyadan uzak bir çevrede yaşayan 11 yaşında, oldukça zeki bir kız olan Paloma, 12. yaş gününde intihar etmeye verir. Ölümle randevusunun yaklaşmasına yakın, yalnız apartman görevlisi Renée ve gizemli Kakuro ile tanışır.

İnsanı yaşam-düşünmek-ölüm üzerine derin bir düşünmeye sevk eden harika bir film.Filmde gerek küçük kız,kapıcı kadın ve japon komşu gibi ana karakterler olsun,gerekse de küçük kızın ailesinin her bir bireyi olsun her bir karakterin cidden bir şeyler ifade ettiğini görülüyor.

Film bir çocuğun, –bu çocuk bir kızdır ve on bir yaşındadır– hayat ve ölüm konuşmalarıyla, düşünceleri ve imgeleriyle başlıyor, sürüyor, gelişiyor ve bitiyor! baştan sona filmde bir sorgulama var.

Paris’in burjuva bir semtinde, zenginlerin yaşadığı bir apartmanda kapıcı olarak çalışan 54 yaşındaki Renee dışarıdan bakıldığında tipik bir kapıcı. Kilolu, bakımsız, fazla konuşmayan, sadece işini yapan ve iş saati bittiğinde de yalnız yaşadığı kapıcı dairesine çekilen orta yaşlı bir kadın. Apartmanın burjuva sakinleri içinse sadece bir hiç. Fakat o minik kapıcı dairesinin ardındaki Renee ile gün boyu merdiven temizleyen Renee ile aynı kişi değil. Zira aslında edebiyat, sanat ve felsefe tutkunu olan bu kadın mesai bitiminden sonra bir kapıcıdan beklenmeyecek zenginlikteki kütüphanesinde kitapların dünyasına dalıyor. Bir de Leo Tolstoy’a atfen “leo” adını verdiği bir kedisi var. Belki de Renee’nin gerçek kişiliği hakkında dış dünyaya verdiği tek ipucu da bu isim.
Diğer bir kişi de aynı apartmanda yaşayan 11 yaşındaki Paloma. Yaşıtlarına kıyasla oldukça zeki olan bu kız, şimdiden hayatın kısırlığını fark etmiş ve kaderin dışına çıkmanın yollarını arıyor. Hayatı katlanılabilir kılmak için bulduğu çözüm ise dünyaya kameranın gözünden bakmak, tabii ölmeye karar verdiği gün gelene kadar.
Günün birinde apartmana bir japon taşınıyor. Bay Kakuro. Kakuro hem Renee’nin, hem de Paloma’nı hayatında yeni bir pencere açıyor.

Filmin adı "Kirpi" olmasına karşın ,biz de "yaşamaya değer" olmuş.Kitabın ismi de "Kirpinin Zerafeti". İnsanı anlatan, insanlığı hatırlatan bir film. İzlerken yanımızda not defteri bulundurmamız gereken bir film.Paloma Renee'yi Kakuro'ya şöyle tarif eder:
"bayan micheli bir kirpiye benzetiyorum.dıştan bakınca dikenli,bir kale gibi korunaklı ama bana öyle geliyor ki içini görebilsek,aslında hiç de uyuşuk olmayan,nevi şahsına münhasır,sadece göze batmaktan sakınan,son derece zarif o yaratıklar gibi sanki."






Ya�amaya De�er Film Fragmanı - Hedgehog trailer
Yükleyen blogabi. - TV dizilerini ve programlarını online izleyin.

25 yorum:

Antipatik Yazar dedi ki...

Bu anlatımdan sonra; ilk fırsatta izleyeceğim...

aslan dedi ki...

Renee'nin burjuva apartmanında, benliği ve egoları kışkırtılmış bireylerin arasında sağladığı dengeyi, kültür birikimi üzerine kurduğu alt yapısına bağlıyorum. Karekterleri sunumun, her zamanki iddasız, ancak çok dolu bilge anlatımınla bu filmi izlenecekler listeme alıyorum. Dostlukla..

sufi dedi ki...

Şu sıralar ben de izlenmeye değer film arıyordum...Fragmanını bile izlemeden senin anlatımın: "hah işte bu film" dedirtti
bana.Teşekkürlerimle.

minimalist dedi ki...

bu kitabın ismini sevgili "dalgaseslerin"in blogunda duymuştum ; bahsetmişti bu kitaptan ve ben de not almıştım ama kitabı alamadım hala. Demek filmi de var; ve gerçekten karakterler süper; diyaloglarda not alın dediğine göre damardan :)) çok çok merak ettim bu hafta sonu bunun dvdsini kesin almalıyım...vizyonda olan bir film değil; değil mi???

ezgilimelodi dedi ki...

Çooook güzel bir film gerçekten...

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Filmi izlemedim sevgili Dalgaları Aşmak . Ancak "insanlığı" hatırlattığına göre, ki çok göreceli, kesinlikle izleyip kendime pay çıkartmalıyım. Tanıtım için sağol. Sevgilerimle...

Sinem Ergun dedi ki...

şans eseri sinemada keyifle seyrettiğim bir film. Bazı insanlar sihirlidir...

Zeugma dedi ki...

Yanıma not defteri alarak hafta sonu hemen izliyorum o halde..
Teşekkürler efenim :)
Sevgiler....

Esin Bozdemir dedi ki...

Kitap okumayı her ne şekilde olursa olsun hiç bırakmıyorum! ama şu aralar gündemin malüm bayıltan yoğunluğundan! doğru düzgün film seyredemez olduğumun farkına vardım :(( notlarımın arasına öncelikli olarak "izlenecekler" e dahil ettim...

Aydınlatıcı tanıtımın yanısıra Video daki fragmana bakıncada; Görüntü+film müziği+konu: ilgimi çektiğini söyleyebilirim.

Bu güzel paylaşım için teşekkürler sevgili dalgalarıaşmak...
Sevgilerimle...

bilge dedi ki...

can dostum sana gelince izlerim inşallah..sevgiler..

f.ferdi durusulu(günesinoğlu) dedi ki...

tşk abla (:
sağlıcakla..

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Antipatik Yazar,
bu tarz filmleri seviyorsan mutlaka izle.
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

aslan,
öneriyorum izlemenizi.teşekkür ederim.Dostlukla

Dalgaları Aşmak dedi ki...

sufi,
beğenirseniz ne mutlu bana .sevgiler

Dalgaları Aşmak dedi ki...

minimalist, vizyonda değil.Ben de dvd den izledim.Şu aralar vizyonda ödüllü türk filmlerini izliyorum.))
sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

ezgilimelodim,
sen de izledin demek ))çok güzeldi değil mi ?
sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

JİVAGO,
benim çok beğendiğim bir film oldu.Umarım izlersiniz.sevgiler

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sanat Notları,
ne kadar güzel not düşmüşsünüz,
"bazı insanlar sihirlidir"
Gerçekten öyle...

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Zeugma'cığım,
izle,izle.Kesinlikle çok beğeneceğine eminim )
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Esmir'ciğim,
Dizi izlemeyen biri olarak (malum her gece tv ler dizi bombardımanında)
hafta da 5 dvd falan izliyorum.Tabi hepsi iyi olmuyor ))Beni gerçekten etkileyen filmlere yer veriyorum.İzlemeni isterim gerçekten beğeneceğini düşünüyorum.
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Bilge^ciğim,
Tamam canım ,seninle bir kez daha izlerim.Sevgilerimle
(bir an önce de gel artık :))

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Ferdi'ciğim,
sağlıcakla genç dostum ))

MAVİ TUTKU dedi ki...

Severim bu tür filmleri ve konuları, listede anında. Teşekkür ederim.

deeptone dedi ki...

henüz izlemedim. ama izlemek ve yazmakla çok iyi etmişsiniz. iki blogda daha okumuştum. elbette izleyeceğim.

deeptone dedi ki...

sinemada en sevdiğim konulardandır. bunlara insancıl, insanlık halleri, komşuda ne oluyor filmleri :) diyorum. birinci tercihimdir.