28 Temmuz 2010 Çarşamba

Okuduklarımdan...




Hakan Günday’ı “Azil” romanı ile tanımıştım.24 yaşinda yayımladığı ilk kitabi Kinyas Ve Kayra ‘yı ise yeni okudum.Yazdıklarıyla uçları zorlayan bir yazar.Hikaye ilerledikçe içine çeken , zekice yazılmış ve kurgulanmış sıradışı bir roman…

Okuduktan sonra örnek alınamayacak kadar uzak, her kelimesinde kendini bulacak kadar aşina..


"Düşün! Bize matematik dünyasının kurgusal ve sonsuz olduğu öğretildi.Bunu kabul ederim.1 den sonra 2 gelir dendi.Bunu da kabul ederim.Ama sonra , 1 ile 2 arasındaki sonsuzluğu düşündüm.peki o nereye gitti? İrrasyonel sayılar varken, bir sayıdan sonra diğer bir tamsayı nasıl gelebilir? Eğer 1 den sonra virgül konursa ve bunun da kıçına sonsuz sayı konulabiliyorsa 2 nasıl gelir? İşte! Soru bu! Yanıtsız bir soru . Ve işte matematiğin hatası! Dolasıyla matematik yok.Onun üzerine kurulmuş dünya düzenide yok…Ama ben anlayabilirim.Anlayabilirim bu sorunu. Yani hiçbir sayı tam değildir. Demektir ki, 1,999…9’u bize 2 diye yutturmaya çalışan bir dünyanın çocuklarıyız. ..Ve dünya da aslında tam gibi görünürken, aslında bir irrasyonellik harikası.Evrende uçuşan kocaman bir irrasyonellik.belki de onu anlamlandıran üzerinde yaşayan akıl sahibi yaratıklardır.Ama onların da bizi getirdiği nokta ortada!"


"Benim adım Kinyas. İsmimi kendime ben verdim. Bitmeyen bir öfke ve mutsuzluğun ifadesi. Bütün insanlara kızgınım. Yaşadıkları için. Hayattan midem bulanıyor... Ateşle oynarım. Yeterince benzin ve karşımda oturan adamın ceketinin iç cebindeki çakmakla dünyayı yakabilirim.
Benim adım kaygusuz abdal. Tanrıdan vazgeçtim. Ölmekten vazgeçtim. Çünkü ölürsem ve
yukarda beni ödül ve ceza sisteminin bekçileri bekliyorsa çok büyük kavgalar etmem
gerekecekti. Ölmek istemiyorum çünkü tanrıyı da öldürürüm diye korkuyorum. Ve böyle bir vefata benden başka kimse dayanamaz. Hayatımı diktiler. Oysa ben yırtmak için çok uğraşmıştım."


"Yaşayarak intihar etmeyi seçenlere yardım edilemez. Bir stil meselesi. Ya ağzına sıktığın bir otuzsekizlik ya da ölene kadar oksijenle zehirlenmek. Seçersin ölümü."


"Evine altın madalyayla dönenin ülkesi patlamış bombaların altında. Ne fark eder! sporcuyuz. Yasal mücadele! yasal dövüş! yasal vahşet! yasal sömürü! spor. "


"Ve her ışığa tuttuğum banknotta, insanların da gerçekliğinin bu şekilde anlaşılamıyor olmasına şükrettiğimi hatırladım... "


"Hiçbir şey yok!hiçbir şey yok!Hiçbir şey yok!artık zamanı geldi.Artık acı zamanı.Şiddetin şiiri duyulmalı,kargaşa başlamalı,insanlar ağlamalı.Dünya üstündekileri kusturacak kadar hızlı dönmeli."
kayra

"Mutlu olunabileceğinin en büyük kanıtıyım.İnsanlık,ahlak ve toplum adına onu da kurtarmak istiyorum.Gerçek isminin kayra olmadığını hatırlamasını istiyorum.Ve artık bilmesinin zamanı geldi!Gözlerini açmalı.Nefsine sahip çıkmasının zamanı geldi.Hayat reddedemiyeceği kadar güzel ve gerçek.Bu hayatta umut,sevgi,dostluk,insanlık var!Ölüm ise boş bir kağıt!
Kayra,yolculuğunun parçaladığı hayatını toplayıp geri dönmelisin.Çünkü burada her şey var!...her şey var!her şey var!"
kinyas


"Çok şey gördüm, beni yüzüstü gömün..."



21 yorum:

monochromatic dedi ki...

Kin ve Yas..İlk kitabı olmasına rağmen oldukça başarılıdır.Bir solukta okunuverir.okurla, romandaki karakterleri birbirine kelepçeleyen bir kitaptır kanımca.Diğer kitapları da aynı etkiyi yaratabilecek cinstendir.Bu arada,Malafa tiyatro oyunu olarak sahnelendi gecen mayısta..

Ateş Böceği dedi ki...

okumadım kitabı ama mutlaka okumalıyım galiba

sadeceselin dedi ki...

elimden bırakmadan okumuştum :))) süper bir kitap paylaşım için çok teşekkürler

Esin Bozdemir dedi ki...

notlarımın arasına ekledim sevgili dalgalarıaşmak...etkileyici imgeler ve uslubu dikkat çekici...
"çok şey gördüm beni yüzüstü gömün!" demesi bile 2 kelime ile anlatıvermiş her şeyi!..paylaşım için teşekkürler ve sevgilerimle...

Syhn dedi ki...

ilk defa senden duydum sende pek güzel anlatmışsın. nasl okunmasın ki şimdi bu kitap?

battaniyem dedi ki...

hakan gündayı bu kitapla tanıdım bi arkadaşım bahsetmişti diğer kitaplarını okudum sadece bu kaldı bi türlü bulamıyorum doğan kitap evinde varmış ama fırsatım olmadı okumalı bu kitabı...bahsettiğim arkadaş ayda bir bu kitabı tekrar okur değerini siz düşünün hayatını değiştirdğini iddia ediyo :))

battaniyem dedi ki...

hakan gündayı bu kitapla tanıdım bi arkadaşım bahsetmişti diğer kitaplarını okudum sadece bu kaldı bi türlü bulamıyorum doğan kitap evinde varmış ama fırsatım olmadı okumalı bu kitabı...bahsettiğim arkadaş ayda bir bu kitabı tekrar okur değerini siz düşünün hayatını değiştirdğini iddia ediyo :))

battaniyem dedi ki...

hakan gündayı bu kitapla tanıdım bi arkadaşım bahsetmişti diğer kitaplarını okudum sadece bu kaldı bi türlü bulamıyorum doğan kitap evinde varmış ama fırsatım olmadı okumalı bu kitabı...bahsettiğim arkadaş ayda bir bu kitabı tekrar okur değerini siz düşünün hayatını değiştirdğini iddia ediyo :))

Sarı dedi ki...

"Seni anlıyorum" demek büyük bir yalandır. Kocaman bir yalan. Kimse kimseyi anlayamaz ve tanıyamaz, dünyada. Var olan en sağlam zırh, insan vücududur. İçindekileri en iyi saklayan kasa odur. Koridorlarında birikenlerin kokusunu bile yaymaz dışarıya. Deliliğinin kokusunu, anormalliğinin kokusunu duyamazsın yanında gazete okuyan adamın, otobüs durağında. Sadece gördüklerin vardır. Beş duyunun algıladığı kadar anlarsın aileni, sevgilini, çocuğunu. Dolayısıyla herhangi bir şeyi, birini anladığına, ama gerçekten anladığına emin olmak, sarıldığında arkasında ellerini kavuştırabilecek kadar o şeyi ya da kimseyi anlamak olağanüstü bi durumdur ve çok zaman isteyen söz konusu olağanüstü ilişki için olağanüstü insan olmak gerekir.

Bu da benim eklemek istediğim :)

gunes dedi ki...

hakan günday adını duyduğum ancak henüz okuma fırsatı bulamadığım bir yazardı. alıntılardaki düzene eleştiri insanı ensesinden kavrıyor hemen. geç kalınmadan okunması gereken bir yazarmış.
teşekkürler

f.ferdi durusulu(günesinoğlu) dedi ki...

değerli büyüğüm dalgaları aşmak ablacığım
paylaşamınız için teşekkür ederim
esmir dostumda bir paylaşımda bulunmuş en yakın zamanda gönül köşemde yer edecek bu yapıtlar (:

sağlıcakla kalın

ezgilimelodi dedi ki...

Tatilde kitaplarımı çok daha hızlı okuyabiliyorum.Bu kitabı da en kısa zamanda okumak istiyorum.

nihansu dedi ki...

Merhaba,
Kitap reyonunda sürekli gözüm ilişiyordu bu kitaba, kimbilir belki de oğlumun adı "Kayra" olduğu içindi. En nihayetinde alıp okudum 1 yıl önce ve hala etkisinden kurtulamadım desem sanırım abartmış olmam. Çok farklı bir dili var kitabın ve gerçekten çok etkileyici. İlk kitabı olmasına rağmen genç bir yazarın nasıl başarılı olduğunun da kanıtı. Ve sonrasında diğer kitaplarını da okudum sırayla. İlk kitabı olan "Kinyas ve Kayra"nın nasıl özel bir yeri varsa bende son kitabı "Ziyan"ın da öyle. Sanırım Ziyan'da yazar başarısının doruklarına çıkmış. Çok güzel bir paylaşımdı, Hakan Günday adını görünce daha fazla okunmalı ve bilinmeli diye de düşünmeden edemedim.

aysegul dedi ki...

üff yaa harrıkka sentezler var fıstık ablacık. ııı tatıller ..:))
sevgılerrr

Zeugma dedi ki...

Çok etkilendim buraya aktardığın kısımlardan.. Gerçekten...
Nihansu'nun yorumunu da okuyunca kaçınılmaz... Hemen yarın arama-tarama çalışmalarına başlıyorum.

Teşekkürler bedişciğim..
İyi dinlenceler sana..
Sevgiler...

oyumben dedi ki...

Ziyan'ı okumamak büyük bir ziyan olur.

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Hayırlı Ramazanlar, Allah mubarek gecelerimizi nurla huzurla doldursun. Bedenimize sabır, ruhumuza iman gücü versin, sevgiyle sağlıcakla kalın...

Sabahattin Gencal dedi ki...

“Bloglardan Seçmeler” sitesinin daha etkili ve yararlı olabilmesi için görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
İyi günler dileğiyle.
Sabahattin Gencal

Arsızkedi dedi ki...

1 hafta önce elimde olan bir kitaptı,okumak için vaktim yoktu çok yoğun bir çalışma dönemi geçirdiğim için kütüphaneye geri verdim. İçinden sizin seçtiklerinizi okudum,çok daha can alıcı yerleri vardı aslında, özellikle sonlara doğru bir paragraf vardı ki ;şuan elimde olsaydı kitap, buraya yazmak isterdim o paragrafı ama şu son alıntı bile kafi derecede geldi bana "Çok şey gördüm,beni yüzüstü gömün." bir Ankara'lı olarak dalgayı değil de bu kentin hüznünü aşmak daha zor ,değil mi ?! ;)

♥ .* ღ .*ѕιуαн кєℓєвєк ♥ . ღ .* ♥ dedi ki...

DEPREM ÇOCUKLARINA YARDIM KAMPANYASINA DESTEK İSTİYORUZ.

UMUT ÇOCUKLARI OKULDA.
LÜTFEN KAYITSIZ KALMAYIN.

DETAY BİLGİ:http://curcuna-siyahkelebek.blogspot.com/2010/08/yeni-kampanyamz-umut-cocuklar-okulda.html

deeptone dedi ki...

bunu da henüz okumadım. ama günümüzün en iyi yazarlarından olduğunu biliyorum. bikaç blogda gördüm. okumalıyım. artık.