18 Kasım 2013 Pazartesi

MUNCH | WARHOL




     CerModern ve Norveç Büyükelçiliği, yirminci yüzyılın en sıradışı ve yaratıcı iki baskı ustasını, Edvard Munch ve Andy Warhol’u sıradışı bir sergiyle Ankaralı sanatseverlerle buluşturdu.
Dönemindeki   (1863-1944)  diğer bir çok sanatçı gibi empresyonizm ve post empresyonizm in etkisinde kalmasına rağmen daha çok ekspresyonizm in gelişmesine önemli bir katkıda bulunmuş olan Edvard Munch'ün en ünlü tablosu yalnızlık korku ve toplumsal yabancılık gibi kavramların çok enfes bir biçimde şekil aldığı “çığlık” tablosudur.






     Andy Warhol popart ın babası…Sergi, bu sıradışı iklinin, Varoluşçu-ekspresyonist Edvard Munch   ve sakin ve bağımsız Andy Warhol’un   belirgin benzerliklerini ortaya çıkarmak amacıyla yine sıradışı iki küratör Patricia G. Berman ve Pari Stave tarafından derlenmiş. Yirmi yedi seçkiden oluşan sergide, Munch’ün yüzyılın başlarında ürettiği dört taşbaskı serisi olan Çığlık, Broş, Madonna, Eva Mudocci ve İskelet Kol adlı dört motifinin baskılarının  1984 yılında Warhol tarafından çok özel tekniklerle yaratılan pano baskı serilerinin yeniden formülasyonu sunulmaktadır.




      Bu "çığlık" neyin çığlığı dersiniz? Doğanın insanda yansıyan çığlığı mı, insanın yalnızlığını, çaresizliğini, korkusunu anlatan bir çığlık mı yoksa insan olarak geldiğimiz, durduğumuz noktayı fark edenlerin çığlığı mı? Fark etmeyenlerse hâlâ kendilerini dünyanın merkezi sanıyorlar, her şeyin onlar için ‘yaratıldığını’ ve her şeyi kullanmaya, azaltmaya, kirletmeye, bozmaya hakları olduğunu düşünüyorlar. Çünkü onlar ‘insan’ı bu evrenin en değerli varlığı olarak bahşediyor..

Oysa doğaya hükmettiğimizin, doğayı doğadan çaldığımızın ve dünyayı yavaş yavaş yok ettiğimizin farkına varan ve bunun anlamsızlığını savunanların çığlığı bu..

B.V.


5 yorum:

Mehmet Osman Çağlar dedi ki...

Munch ve Warhon'un sıradışı çığlıklarını içeren resimlerle ilgili sorduklarının cevabını çok zekice vermişsin d.aşmak. Umarım doğadan çalınanlar misliyle torunlarımıza dönmez dileğim.

Mert dedi ki...

Amelie müzikleri ruhumu açtı, teşekkürler :)

denizim dedi ki...

Merhaba ne iyi ettinde döndün

Mert dedi ki...

Merhaba, güzel yorumlarınızı teşekkürlerimle okuduğumu söyleyeyim önce. Bu aralar Ters Düz'ü peş peşe yazıp yayımlıyorum çünkü kilit bir bölüme doğru ilerliyor olaylar, o bölüm hemen gelsin istiyorum.

Ama siz de gelin. :)

Reklamımı yapıp kaçtı gibi olacağım yine, ama okuyup silebilirsiniz isterseniz. :)

http://tersduzhikaye.blogspot.com/2013/11/ters-duz-bolum-8.html

http://tersduzhikaye.blogspot.com/2013/11/ters-duz-bolum-7.html

deeptone dedi ki...

ikisini de çoooook severim.

favorim ise 1500'ler hollanda resaamlarıı.

:)