24 Temmuz 2010 Cumartesi

Okuduklarımdan...




Reklamı çok yapılan, çok satılanlar listesindeki kitapları almak gibi bir alışkanlığım olmadığı halde, Temelkuran'ın "Muz Sesleri" ni aldım.Bir Beyrut romanı. Ama okudukça hayal kırıklığı yaşadım.Karışık bir kurgu, derinliği olmayan karakterler, yüzeysel aşklar...Sadece, güzel aforizmalarla süslenmiş roman...Kitabın ismi de ilgimi çekmişti.Temelkuran diyor ki, muz sesleri'ni (çuk çuk çuk çuk diye anlattığı) duyabilmek için etrafta başka bir ses olmaması gerekirmiş. Çok kısık çıkarmış bu sesler ama dikkat verilirse çukuçukuçukuçuk diye tüm tarlaya yayılırmış. Ortadoğu'da o kadar çok gürültü varmış ki insanların sesleri duyulmaz olmuş. Muz sesi, ortadoğu insanının sesini yansıtan bir metaformuş.

"Dilini bilmediği bir yerde ağlamak fenadır. Çünkü seni senin dilinde susturacak kimse yoktur. Böyle ağlayınca da kendisininkinden başka bir dille susturulamaz insan."

"Acı insanları gövdelerinin dışına kaçırır. Acının gövdelerinden geçmesini beklemek için etlerinden gider insanlar….. Oysa ruh, böyle yas tutar. Gövdeden giderek... Ruh bir gün acısı geçtiği için değil, gidecek başka yeri olmadığı için geri döner. Şatilla’dakilerin kendi etlerinden başka bir evi, ülkesi yoktur."

"Sakın bir eve sığacağım diye bükülme"

"Çakıl taşı gibiydi çünkü annen; kamptaki kimsenin daha önce görmediği türden bir çakıl taşı. Durmuştu, kanı bile durmuştu. Kadınlar bu işlerden anlarlar, kanı elleriyle ısıta ısıta yeniden akıtırlar. Öğrenmezler, kadınlar avuçlarının içinde bu bilgiyle doğarlar. Küçük kız çocukları bu yüzden hep tedavi edecekleri bir şey ararlar."

26 yorum:

MizahiGeveze dedi ki...

Yavv ben yazacaktım bunu :D Neyse bir de ben yazarım farketmez.

Ben çok beğenmiştim hatta şu an kuzene verdim o okuyor.O muz seslerinin duyulmamasını olayı birazda hiç silah seslerinin dinmemesidir.Özellikle babasının mektup kısımları çok içine dokunuyor insanın.

Zeugma dedi ki...

''Bilinen bir isim olması açısından popüler kültür adına basılmış bir kitap'' tanımına uygun o halde.
Muz seslerinin ne demek olduğunu senden öğrendiğimize göre yeterli bence.. Artı;böyle karışık bir kurguya bu sıcaklarda zaman ayırmalı mı acaba? :))
Betimlemeler de oldukça karışık bence..
Tanıtım için teşekkürler, sevgiler....

Unknown dedi ki...

Sevgili dalgaları aşmak.sanadamı söyleyeceğiz yahu.az okunan kitapları tercih et diye ne kadar az okunuyorsa o kadar ağır olma ihtimali var.

Esin Bozdemir dedi ki...

Sevgili Zeugma'nın sözlerine aynen bende katılıyorum. Çizgisinde ciddi değişimler görülen bir yazarın, aforizmalarla süslediği kitabı hk.da küçük alıntılarla da olsa ip ucu vermesi açısından bilgilendirdiğin için teşekkür ederim...

Bu betimlemeler ve kurgular bu sıcaklarda beni hepten bayar:)

sevgilerimle...

minimalist dedi ki...

çevremde beğenmediğini duyduğum 2. kişisin; zira eleştireler de aynı doğrultudaydı; ben okumadım okumayı da düşünmüyorum ; Ece Hanıma son dönem de biraz gıcık oluyorum :))

GÜVEN SERİN dedi ki...

Ticaret kokan her iş, her sunum birazcık düşündürür beni. Sanırım,müzikte de,kitap dünyasında da bu tekrarlanıyor. Özlediğimiz,kendini bulmuş ve kendi kokan geçmişi ile barışık ama bugünü,yarını yazan,söyleyen sanatçılar arıyoruz nedense! Ama çok azlar...

Pilli Petro dedi ki...

ece temelkuranı ve kitaplarını severim ancak bu kitabı ben hiç beğemedim bende de hayal kırıklığı yarattı.

aslan dedi ki...

"Ağlayan insanı susturmaya çalışmak, onu cezalandırmaktan başka birşey değildir. Ağlamanın dini,dili ırkı yoktur.Sırası gelince kendiliğinden susmasını bilir."

"Beden ve ruh bir bütündür. Acı da, zevk de birlikte içinde barınır. Ne kadar kovulduğu veya unutulduğu önemli değildir. En beklenmedik bir olayda flashback'le dönüş yapar."

Kadınlar ve küçük kızlar hakkında bir görüşüm olmamasına rağmen mantıklı geldi. İyi pazarlar dilerim. Dostlukla...

gülsen VAROL dedi ki...

KİTAPLA İLGİLİ BİR ŞEY YAZMAYA NİYETİM YOK... GEÇİNMEYE GÖNLÜM YOK Kİ ADINI SORAYIM.. MİSALİ!!
BEN SENİN DÖNÜŞÜNE SEVİNDİM SADECE GÜZEL KADIN..
HANİ BİR YERE GİTMESEN BİLE YOKMUŞ GİBİYDİN YA.. :) ÖZLEMİŞİM!

agin dedi ki...

ben ece temelkuranı beğenirim her açıdan..ama hiçbir zaman edebi anlamda güçlü bir romancı olacağını düşünmüyorum umarım yanıltır bir romanıyla beni..ama güzel tespitleri var..ama onun eserlerde amaç düşünceyi vermek..siyasi bir kitap olan ''ağrının derinliği' ni okumuştum ben ve ço beğenmiştim..bunuda okuyacağım ama..

Afet Ergü Şaşmaz dedi ki...

Canım önceki ziyaretin ve yorumun için çok teşekkürler, bu rahatsızlığımdan dolayı tek tek yazamıyorum ama maruz görün, bu aralar tembel işi olucak, artık kusurbakmayın canlarım. Fırsat buldukça sizlerin yanınıza gelicem. Bu zarif ziyaretlerin ve değerli yorumun için çok teşekkürler, sevgiyle sağlıcakla kal. Berat kandilin kutlu olsun.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili Bora-MAN ,
Beğenen ve beğenmeyenler mutlaka olacaktır bir romanı.Yazılarını beğendiğim bir gazeteci olmasına rağmen,bir romancı olarak aradığımı bulamadım :)Ne güzel işte,sende yazarsın bir de başka pencereden bakarız muz seslerine:)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili Zugma'cığım,
bayağı bir sıcakta okudum romanı:)Bir kitabı yarım bırakmak ta adetim olmadığı için son hız okuduğumu söyleyebilirim:)
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

HÜSEYİN USTA,
bana da söylemeyeceksin yahu:)Belirttim adetim olmadığı halde aldım diye:)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili Esmir,
Temelkuran'ın yazılarında da betimlemeler kullandığını bilirsin.Gazete yazarı olarak gerçekten beğendiğim biri Ece Temelkuran ama dediğim gibi roman hayal kırıklığı yarattı.
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili minimalist,
bugün görüştüğüm bir arkadaşım da beğenmediğini söyledi.Gıcık olma ya :) gazete yazarlığı iyidir:)
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili Guven,
ticari kaygıyla yazdığını düşünmüyorum.Tam tersi çok samimi yazdığını düşünüyorum ama roman yazmak herkesin harcı değil işte:)Diğer söylediklerine de katılıyorum.

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Pilli Petro ,
yalnız değilmişim hayal kırıklığında :)
Sevgilerimle

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili aslan,
öncelikle hoşgeldiniz.Dediğim gibi güzel aforizmalar var:)
Dostlukla

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili hasret senfonileri ,
hoşbuldum,umarım yine rehavete girmem.Ben de özlemişim :)

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili agin,
Keşke Ortadoğu'yu,Beyrut'u "Ağrı'nın Derinliği" gibi anlatsaydı,hiç roman işine soyunmasaydı.Temelkuran benim de sevdiğim bir gazeteci-yazar ve o yüzden almıştım bu romanı...
Sevgiler

Dalgaları Aşmak dedi ki...

Sevgili hobibox,
çok geçmiş olsun,acil şifalar diliyorum.
Teşekkür ederim,senin de kandilin mübarek olsun.
Sevgilerimle

Adsız dedi ki...

ne zamandır merak edıp almak ıstedıgım bır kıtaptı.

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Benim için ağır bir kitap sanırım.
Paylaşım için teşekkür ederim.
Seni ayrıca kutlarım seni sarmayan bir kitabı bitirmekte yaptığın çaba için.
Sevgiler canım.

Syhn dedi ki...

benim vardır öyle bir huyum popüler olanı merak etme.. ama bunun popülerliğinin boş çıktığının bilincindeyim. kötü yönde çok eleştiri aldı bu da hayalkırıklığı dolu bir eleştiri daha..

deeptone dedi ki...

okumadım. ece de en iyilerden aslında. eserleri de yazıları da fena değildi. ama her zaman iyi olmaz elbette.